Inmiddels heb ik al een behoorlijke serie illustraties gemaakt. Niet alleen voor mijn serie ‘Overpeinzingen‘, maar ook losse illustraties, te zien in mijn illustratie galerij. Wil je zelf ook een illustratie opbouwen, zoals ik dat noem? Lees dan verder, en zie hoe ik te werk ga bij al mijn illustraties.
Een illustratie opbouwen, waar begin je?
Daar kan ik je een duidelijk antwoord op geven: met een idee. Doorgaans maak ik eerst een snelle schets om te kijken wat ik de beste opbouw van een tekening vind. Wat is de positie van de armen en handen? Vanuit welke hoek kijkt ze? Pas wanneer ik tevreden ben met de indeling, ga ik mijn illustratie opbouwen.
Vroeger was dat wel anders. Dan ging ik direct vol aan de gang, met als gevolg een illustratie of schilderij waar ik niet tevreden mee was. Dus mijn tip voor jou: maak een eerste opzetje.
De eerste laag van een illustratie
Ikzelf werk met name met getint Strathmore papier. Ik vind het warmer dan wit papier, en de kleuren van mijn Prismacolor potloden komen mooier over. Ik begin met het tekenen van mijn opzet in lichtblauw. Deze tint is niet heel duidelijk te zien op het getinte papier, dus als er iets is waar ik niet tevreden over ben, dan kan ik dit makkelijk corrigeren.
Wanneer ik tevreden ben met de lijnen, ga ik hooglichten en schaduw aanbrengen. Hiervoor gebruik ik wit en omber. Met omber zet ik tevens de lijnen aan die ik wil gebruiken, welke ik eerst in blauw heb aangebracht.
Een illustratie opbouwen met lagen
Prismacolor potloden lenen zich uitstekend voor het maken van lagen. De kleuren mengen gemakkelijk en vloeiend. Nadat ik de schaduwen en hooglichten heb aangebracht, ga ik verder met de huidkleur. Ik gebruik hiervoor drie tinten perzik, welke een mooie huidskleur vormen, vooral wanneer ze gemengd worden met rood en blauw voor extra schaduw.
Daarna leg ik de focus op de ogen, welke altijd de held van mijn tekeningen en schilderijen zijn. Elk onderdeel van mijn tekening wordt opgebouwd in lagen. Het vordert langzaam, maar wel met een mooi resultaat.
Voor de achtergrond gebruik ik doorgaans een kleur die contrasteert met de hoofdkleur in mijn tekening. Dit zorgt voor een sterk beeld.
Zodra ik klaar ben met mijn kleurpotloden, is het tijd om alles mooi te benadrukken met zwarte markers.
Popsurrealisme met een beetje art nouveau
Art Nouveau is een van mijn favoriete kunststromingen. Ik houd van de organische lijnen die je binnen de Art Nouveau tegenkomt. Gaandeweg heeft dit ook mijn eigen werk beïnvloed.
Door markers te gebruiken voor het lijnwerk, wordt de opbouw van mijn illustratie sterker. Ik ben ook niet bang voor een beetje zwart, maar vind het wel fijn om een combinatie te gebruiken van dunne en dikke lijnen.
Het haar benadruk ik door het zetten van vele zwarte lijnen, en ik gebruik ook de markers voor het aanzetten van extra schaduwen.
De finishing touch
Wanneer ik tevreden ben over mijn combinatie van kleurpotlood en markers, begin ik aan de finishing touch. Namelijk het zetten van accenten met titaanwitte acrylverf. Door het contrast met de zwarte lijnen, wordt de illustratie des te sterker, en heb je een fantastische illustratie. (al zeg ik het zelf)
Hier som ik nog even op voor je hoe je een illustratie kunt opbouwen als je mijn werkwijze eens wilt testen:
- Maak een eerste opzetje. Kijk bij welke posities van armen, handen en hoofd jouw illustratie het beste tot zijn recht gaat komen
- Start met de illustratie in een lichte kleur, die makkelijk te corrigeren is
- Breng schaduwen en hooglichten aan
- Breng de kleuren aan, laag over laag
- Maak mooie lijnafscheidingen met zwarte marker
- Voeg met titaanwitte acrylverf de finishing touch toe
Veel plezier!
This article is available in English as well. Select the English flag in the top menu, to read this post in English.